Contact

Snelle offerteaanvraag

0800 020 5883

Winkelwagentje (0)

LEAN Opbergsystemen gereedschap

Advies nodig? Advies nodig? Meer informatie over schaduwborden Om uw gereedschap overzichtelijk op te bergen, hebt u grofweg 2 opties: een gereedschapskist of een schaduwbord. De klassieke gereedschapskist kent u wel. Maar wat is een schaduwbord?

19 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster Lijst

FAQ


Wat is een schaduwbord?

Een schaduwbord is een handige, visuele manier om al uw Gereedschap en gereedschapskisten op te bergen en een vaste plaats te geven. Er wordt gebruik gemaakt van een paneel, waaraan alle werktuigen, met behulp van haakjes en houders, gehangen kunnen worden. Bovendien worden er ‘schaduwen’ toegevoegd. Dat zijn stickers, in de vorm van het gereedschap in kwestie, die worden aangebracht op het bord, op de plaats waar dat stuk gereedschap komt te hangen. Meestal wordt voor een contrasterende kleur gekozen. Zo kunt u in één oogopslag zien waar er een onderdeel ontbreekt. Daarnaast bespaart u ook heel wat tijd, door niet telkens het juiste werktuig te moeten zoeken. Ook zorgt dit systeem voor extra veiligheid, aangezien gevaarlijke gereedschappen niet meer rondslingeren.

Waar past het schaduwbord in het 5S-model?

Het schaduwbordsysteem past eigenlijk bij alle onderdelen van het 5S-model:
  • Sorteren: op een schaduwbord worden enkel de tools gehangen die vaak gebruikt worden op een werkplek. Gereedschap dat overbodig is wordt dus gesorteerd en geëlimineerd. Om nog beter te sorteren, bekijk ook eens onze LEAN Red tags en toebehoren .

  • Schikken: elk stuk gereedschap krijgt zijn vaste plek toegewezen

  • Schoonmaken: door gereedschap niet te laten rondslingeren op en rond de werkbank, maar op te hangen aan de muur, wordt de werkplek direct een heel stuk overzichtelijker.

  • Standaardiseren: door de schaduwstickers toe te voegen worden de vorige 3 elementen gegarandeerd. Dankzij de stickers is het direct duidelijk wanneer er iets ontbreekt, te veel hangt, verkeerd hangt …

  • Systematiseren: een schaduwbord bewijst snel zijn nut en het is ook gemakkelijk om te ontdekken waar het beter kan. Dat kan bij de meeste borden heel eenvoudig door de haken of houders te verplaatsen of te verwijderen naar wens.


Hoe maak ik een schaduwbord?

1. Het maken van een schaduwbord begint bij de keuze van het bord. U kiest voornamelijk tussen een bord met of zonder voorgeboorde gaten. Een bord zonder gaten is goed voor kleine hoeveelheden materiaal, die in een permanente positie kunnen aangebracht worden. Bij een bord met voorgeboorde gaten kunt u te allen tijde de plaatsing van de werktuigen aanpassen.
Om te weten hoe groot uw bord moet zijn of hoeveel u er best bestelt, gaat u eerst naar stap 2.

2. Stal alle stukken gereedschap uit die u op het bord zou willen bevestigen. Bekijk daarna welk materiaal u het meest gebruikt. Tools die zelden gebruikt worden hebben geen plaats op het bord! Let erop dat u bij deze stap iedereen inspraak geeft, niet iedereen gebruikte hetzelfde gereedschap immers evenveel.

3. Eenmaal u een selectie gemaakt hebt, legt u het gereedschap uit op het bord, zoals u het zou willen bevestigen. Daarbij houdt u best rekening met deze tips:
  • Kleine, lichtere werktuigen horen onderaan. De grotere bovenaan.

  • Houd gereedschap van hetzelfde type samen. Groepeer bijvoorbeeld alle Engelse sleutels.

  • Het gereedschap dat het meest gebruikt wordt, moet het beste ‘grijpbaar’ of ‘neembaar’ zijn.

  • Laat genoeg plaats tussen elk gereedschap.

Hierna tekent u de contouren lichtjes af op het bord, zodat de plaatsing niet verloren gaat.

4. Plaats de haken op de juiste plaatsen. Let op dat u er voldoende gebruikt, zodat er niets van het bord kan vallen.

5. Haal het materiaal van het bord en leg het op vinyl vellen. Ga met een stift rond het werktuig om de contour op het vinyl te tekenen. Knip of snijd de vorm uit. Kleef het daarna op het bord, rekening houdend met waar het haakje geplaatst werd.
U kunt met meerdere kleuren werken om het onderscheid te maken tussen de verschillende soorten of afmetingen van gereedschap.

6. Hang uw gereedschap aan het bord en klaar!

Hoe weet ik of mijn schaduwbord goed geïmplementeerd werd?

Om na te gaan of uw schaduwbord juist ontworpen werd en correct gebruikt wordt, kunt u deze checklist aflopen:
1. Hangen de juiste werktuigen eraan?

2. Hangt er gereedschap aan het bord dat er niet zou moeten hangen?

3. Is het bord goed geplaatst zodat iedereen gemakkelijke en vlug toegang heeft om de werktuigen te nemen en ook terug te hangen?

4. Heeft elk stuk gereedschap een schaduw?

5. Zijn de tools gelabeld?

6. Hebt u een kleurcode overwogen?

7. Is elke werknemer getraind in het gebruik van het schaduwbord?

8. Corrigeert u wanneer een stuk niet teruggebracht werd?