Contact

Snelle offerteaanvraag

0800 020 5883

Winkelwagentje (0)

Inspectie, meting en kwaliteitscontrole

Advies nodig? Advies nodig? Meer info over de periodieke keuring van uw uitrusting U vindt bij Seton meerdere oplossingen inzake inspectie en metingen voor de periodieke keuring van uw arbeidsmiddelen. Controlestickers, keuringsstickers, kabelbinders enz., ontdek al het nodige om uw inspecties keurig uit te voeren.

FAQ - Inspectie, meting en kwaliteitscontrole


Wat zijn arbeidsmiddelen?

Arbeidsmiddelen zijn alle apparaten, machines, gereedschappen en installaties die op de arbeidsplaats gebruikt worden, d.w.z. elke activiteit met betrekking tot het apparaat: ingebruikneming, buitengebruikstelling, aanwending, vervoer, reparatie, ombouwing, onderhoud, verzorging en reiniging. (bron euronorm)

Is de keuring van arbeidsmiddelen verplicht?

Ja. De Europese Richtlijn Arbeidsmiddelen (RA) verplicht de werkgever om arbeidsmiddelen te keuren. "De werkgever dient de arbeidsmiddelen periodiek te keuren of te beproeven indien het arbeidsmiddel onderhevig is aan invloeden die leiden tot verslechteringen. De keuringsresultaten moeten voldoende lang bewaard worden." Verder stelt de Richtlijn ook dat "de werkgever het arbeidsmiddel buiten de onderneming moet vergezellen van een keuringsbewijs."

Welke arbeidsmiddelen moeten gecontroleerd worden?

Inspecties moeten zowel in uw magazijn als op kantoor worden uitgevoerd. De uitrustingen die een controle vereisen, vindt u namelijk op alle niveaus en in alle omgevingen. De frequentie van de controles hangt af van het arbeidsmiddel en de risico's die eraan verbonden zijn:
- Trapladders en opstapjes: Controle om de 3 maanden. Het gaat om trappen en ladders die verbonden zijn aan een gebouw, vaste ladders die als vluchtweg dienen en vaste ladders die als toegangsweg dienen tot machines.
- Brandblussers en brandslanghaspels: Wettelijk is het verplicht om minimaal één keer in de twee jaar uw brandtoestellen te laten keuren. Brandslanghaspels echter vereisen wel jaarlijks onderhoud.
- Brandalarmen type 4: Controle om de 6 maanden.
- Nooddouches: De controle van nooddouches is afhankelijk van de omgeving waarin de douche werd geplaast. Deze controles zijn sterk aangeraden, maar niet verplicht. In een vuile omgeving is een wekelijkse of maandelijkse controle in principe noodzakelijk.. In een schone omgeving volstaat een maandelijkse of kwartaalcontrole. In een laboratorium is controle per kwartaal of jaarlijks voldoende.
- Persoonlijke beschermingsmiddelen: In feite moet een visuele keuring van pbm constant plaatsvinden, voor de veiligheid van de werknemers. Valbeveiliging echter vereist een zeer precieze, jaarlijkse keuring. Het aantal controles hangt af van de intensiteit van gebruik. Na een ongeval laat u de valbeveiliging herstellen, herkeuren of vervangen! Doe beroep op een gespecialiseerd controleorganisme gezien de ernst van de gevolgen indien onvoldoende en/of slordig gekeurd.

Wat zijn de voordelen van een periodieke keuring van arbeidsmiddelen?


  • Garandeert een efficiënte risicopreventie: de veiligheid en de gezondheid van uw werknemers. De arbeidsmiddelen kunnen veilig gebruikt worden, wat minder werkongevallen betekent.

  • Garandeert de goede werking van de arbeidsmiddelen: meer efficiëntie en productiviteit.


Risicopreventie

Dankzij periodieke controles zijn er minder arbeidsongevallen. De inspecties zijn er namelijk om gevaren en defecten op te sporen en te vermijden en zo de veiligheid van de werknemers te garanderen. Vele arbeidsongevallen zijn vandaag nog altijd te wijten aan slecht onderhouden machines. Na een inspectie kunt u herstellingen uitvoeren of een actieplan opzetten om gevaar te verhinderen. Mogelijke risico's die een inspectie kunnen blootleggen:
  • Voor de veiligheid: veroorzaakt door persoonlijke beschermingsmiddelen die kapot zijn of in een slechte staat verkeren

  • Ergonomische risico's: de gevaren door bepaalde beperkingen die werknemers ondervinden

  • Fysische risico's: veroorzaakt door geluid, trillingen, warmte en koude...

  • Chemische en biologische risico's: voor bepaalde bedrijven kunnen deze controles chemische en/of biologische gevaren aantonen, veroorzaakt door bacteriën, gas, damp...


Bedijfsproductiviteit

Bovenop het feit dat u de veiligheid van uw personeel aanzienlijk verhoogt, verhoogt u ook de productiviteit. Goed onderhouden machines garanderen een continue, vlotte en efficiënte productie. Kapotte of slecht functionerende machines kosten niet alleen veel geld aan herstellingen, maar zorgen er ook voor dat de werktijd van werknemers aanzienlijk vermindert.

Wie kan de keuring van arbeidsmiddelen uitvoeren?


  • Interne inspectie: stel iemand in uw bedrijf aan om de inspecties uit te voeren, mits deze persoon een opleiding volgt. Dit is de meest voordelige oplossing op lange termijn. Daarom biedt Seton u een uitgebreid gamma aan keuringsstickers aan, controle-etiketten en hanglabels die uw veiligheidsverantwoordelijke kan gebruiken.

  • Externe inspectie: door een gebrek aan tijd, kunt u kiezen voor een extern controleorganisme die uw inspecties zal uitvoeren. Deze zijn gemakkelijk en tijdsbesparend, maar wel prijzig.


Aankoopgids - Inspectie, meting en kwaliteitscontrole


U vindt in ons gamma tal van producten die de keuring van uw arbeidsmiddelen vergemakkelijken:

Controlestickers

Speciaal voor het beheer van uw goederen, voor de opmaak van de inventaris of de opvolging van de uitgevoerde controles. Bij Seton vindt u controlestickers met een standaardtekst erop en die dus gebruiksklaar zijn. U vindt ook controle-etiketten waar u de datum kunt invullen, alsook de inspectieverantwoordelijke, de datum van de volgende controle of test enz. Gebruik hiervoor één van onze markers.

Keuringsstickers

Met een keuringssticker (ook keuringsvignet genoemd) kunt u visueel signaleren wat de volgende controledatum, onderhoudsdatum, vervaldatum, enz. is. Onze keuringsstickers zijn opgedeeld volgens verschillende werkomgevingen. Een etiket kiezen dat in uw omgeving past zorgt voor een betere hechting aan het oppervlak.
Ze zijn beschikbaar als rond, rechthoekig of vierkant model, met enkelvoudig of volledig jaartal met of zonder tekst. Ga voor een keuringsetiket op maat en personaliseer met een tekst naar uw wens! Verkrijgbaar op rol, op kaart, op vel of in een boekje. Bovendien associeert Seton elk jaartal met een specifieke kleur, wat de identificatie vergemakkelijkt.

Hanglabels

Ook wel hangtags genoemd, zijn perfect als tijdelijke en beschrijfbare signalering om uw materiaal te markeren, te identificeren of te dateren. Onze hanglabels zijn ofwel blanco ofwel invulbaar. Gebruik ze om bijvoorbeeld te signaleren dat een uitrusting defect is. Verkrijbaar in meerdere kleuren, waardoor u een kleurencode naar wens kan creëren. Voorzien van een oogje opdat u met een kabelbinder het hanglabel kunt bevestigen.

Kabelbinders

Een voordelige, gemakkelijke en snelle manier om al uw hanglabels vast te maken aan uw machines, installaties... Bovendien zijn kabelbinders zeer stevig, waardoor het hanglabel zeker op zijn plaats blijft.

Meetinstrumenten

Instrumenten specifiek voor de meting van temperatuur, spanning, vochtigheid, afstand, pH, gewicht enz. Meetinstrumenten garanderen een betrouwbaar resultaat.