Contact

Snelle offerteaanvraag

0800 020 5883

Winkelwagentje (0)

Hangsloten voor lockout

Advies nodig? Advies nodig? Kies het juist hangslot en sleutelsysteem Hangsloten vormen een uiterst belangrijk onderdeel van van de lockoutprocedure. Het aanbod van Seton is uniek in die zin dat we u hangsloten aanbieden met alle mogelijk sleutelsystemen én in een groot aantal kleuren. Lees onderaan de pagina verder om meer te weten over de keuzemogelijkheden.

17 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster Lijst

FAQ

Wat zegt de wet?

Het is de Europese Richtlijn 89/655/EEG die u als bedrijf minimumvoorschriften oplegt op vlak van veiligheid en gezondheid bij het gebruik van arbeidsmiddelen. Die richtlijn werd omgezet in de Arbowetgeving onder hoofdstuk 7:

Artikel 7.5: "Onderhouds-, reparatie- en reinigingswerkzaamheden aan een arbeidsmiddel worden slechts uitgevoerd wanneer het arbeidsmiddel is uitgeschakeld en drukloos of spanningloos is gemaakt."

Het komt er dus op neer dat u verplicht bent om een vergrendelingsprocedure, of ook wel lockoutprocedure, in te voeren.

Waar situeert het hangslot zich in de lockoutprocedure?

Na vergrendeling met het juiste materiaal plaatst elke gebruiker zijn hangslot op elk vergrendeld punt. Dat voorkomt dat het vergrendelingssysteem nog geopend kan worden. Wanneer een gebruiker zijn onderhoud of interventie heeft uitgevoerd, haalt hij zijn hangslot weg. Zo is een vergrendeld punt pas weer ontgrendelbaar wanneer elke gebruiker zijn interventie heeft uitgevoerd en zijn hangslot heeft weggehaald.

Keuzehulp

Verschillende sleutelsystemen

Onze hangsloten worden gemaakt met cilinders van 5 of 6 stiften. Die cilinders, maar ook de sleutels, worden heel precies, machinaal vervaardigd. Daardoor is het mogelijk om een groter aantal unieke sleutels te maken. Zo wordt het onwaarschijnlijker dat u ooit identieke sloten ontvangt.

Bijgevolg zijn er verschillende sleutelsystemen mogelijk, die elk hun voordelen hebben. Hieronder leggen we ze u uit:

Keyed Different (KD) - verschillende sleutels: elk slot heeft zijn eigen sleutel en kan dus niet geopend worden met de sleutel van een ander hangslot. Dat betekent dat elke gebruiker de exclusieve controle heeft over zijn sloten.

Keyed Alike (KA) - identieke sleutels: de sloten zijn identiek en kunnen dus met dezelfde sleutel geopend worden. Deze optie is praktisch wanneer 1 persoon verschillende sloten in zijn beheer heeft.

Master Keyed (MK) - groep + loper: een set verschillende sloten die allemaal ook geopend kunnen worden met 1 algemene sleutel, een loper. Zo’n loper is te bewaren door een supervisor of iemand van het management en enkel te gebruiken in een noodgeval.

Grand Master Keyed (GMK) - organigram: een combinatie van verschillende sets sleutels die een loper hebben, maar waarvoor ook een ‘centrale’ loper bestaat, die alle sets kan openen.

Het is bovendien ook mogelijk om 2 types sloten (verschillende afmetingen of materiaal) te combineren en een loper of identieke sleutels te krijgen. Neem daarvoor contact op met ons.

Materiaalkeuze

Onze hangsloten bestaan ook in verschillende materialen. Hieronder enkele tips om het juiste materiaal te kiezen:

  • Nylon: nylon hangsloten zijn niet-geleidend en kunnen dus gebruikt worden voor elektrische lockouts.
  • Staal: voor wie een extreem stevig hangslot nodig heeft.
  • Aluminium: aluminium is een licht materiaal dat goed bestand is tegen manipulatie en geschikt is voor alle omstandigheden, inclusief vochtigheid etc.
  • Messing: dit materiaal is bestand tegen roest en is vonkvrij. Ideaal dus voor omgevingen waar explosiegevaar bestaat.

Naast het sleutelsysteem en het materiaal kunt u ook het kleur kiezen. Onze hangsloten zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. Dat stelt u in staat een kleurcode te hanteren: bijvoorbeeld 1 kleur per team, op 1 kleur voor internen en 1 kleur voor externe diensten.

Zoekt u hangsloten die geschikt zijn om uw goederen te beschermen tegen diefstal? Bekijk dan onze veiligheidshangsloten.