Update uw browser om te genieten van nieuwe toepassingen, snelle laadtijd en verbeterde veiligheid. Update in minder dan 5 minuten met de Chrome, Firefox, Safari, Edge.

Strooizout

Hulp nodig? Hoe werkt strooizout en hoe gebruikt u het? richcontent_idea
Strooizout is verkrijgbaar in verschillende vormen en verpakkingen om zo goed mogelijk te beantwoorden aan de aard van de te behandelen oppervlakken. Seton biedt u strooizout in korrels aan en vloeibaar zout. De bestrooiing van de grond kan preventief of curatief zijn naargelang het zout voor of tijdens de sneeuwval wordt aangebracht. Leer meer over strooizout onderaan de pagina.

7 artikel(en)

Filteren Sorteren

Veelgestelde vragen over strooizout

Strooizout is een belangrijk onderdeel van uw winterproducten.

Wat is het verschil tussen strooizout en keukenzout?

Bij strooizout wordt er antikloddermiddel aan toegevoegd zodat het zout niet aan elkaar blijft kleven. Dit maakt het makkelijker om te strooien. Het heeft ook grotere korrels en is ongezuiverd, het bevat zware metalen zoals lood, chroom, nikkel en koper. Dus niet om mee te koken.

Hoe voorkomt zout gladheid?

Het vriespunt van zout ligt lager dan dat van ijs en verlaagt door te smelten ook het vriespunt van water. Daardoor ontdooit het ijs of de sneeuw. Om het proces te versnellen wordt soms een pekelmengsel gebruikt (zout opgelost in water). Het water kan rapper in het ijs doordringen en de ontdooireactie treedt zo sneller in.

Dat alles neemt niet weg dat er geen garantie is dat de gladheid direct na het strooien weg is. Zout heeft tijd nodig om te werken. Bij voorkeur wordt er over gereden om het activeren, los te rijden en te mengen.

Ook interessant om te weten is dat natriumchloride niet of minder goed werkt bij temperaturen van lager dan ongeveer -10 graden. Bij echt lage temperaturen is het beter om over te schakelen op calciumchloride.

Hoeveel zout heb ik nodig?

Bij preventief strooien moet u rekenen op een verbruik van 7 tot 20 g/m² en bij curatief van wel 20 tot 50 g/m². Om u een idee te geven, 7 g/m² is ongeveer een handvol. Voor grotere oppervlakken is het uiteraard praktischer om strooiwagens voor strooizout te gebruiken.
Om de exacte hoeveelheid te berekenen die u nodig hebt voor uw terrein kunt u gebruik maken van onze speciale calculator.

Bereken hier het aantal zakken strooizout die u moet voorzien.

Volgens de te behandelen oppervlakte in m²

Bereken hier het aantal zakken strooizout die u nodig hebt om de oppervlakte te behandelen.

Uw oppervlakte in m²:

Aantal zakken nodig om uw oppervlakte te behandelen: 0

Volgens het aantal parkeerplaatsen

Bereken hier het aantal zakken strooizout die u nodig hebt volgens het aantal parkeerplaatsen waarover u beschikt.

Aantal plaatsen:

Aantal zakken nodig om uw parking te behandelen: 0

Wat is de dichtheid van strooizout?

Strooizout heeft een bulkdichtheid tussen 1,2 en 1,3 g/m3. Deze dichtheid wordt gebruikt om de conditionering van het zout te bepalen en kan na verloop van tijd licht toenemen.

Waarom wordt het aangeraden altijd strooizout op voorraad te hebben?

Omdat het weerbericht zo onvoorspelbaar is. Als het plots begint te vriezen en u moet nog strooizout kopen, dan is het te laat. Opgeslagen onder de juiste omstandigheden, op een droge plaats, bijvoorbeeld in zoutbakken, blijft zout onbeperkt bruikbaar.

Welk materiaal heb ik nog nodig om mijn bedrijfsterrein ijs- en sneeuwvrij te houden?

De eerste stap is uw terrein sneeuwvrij maken met behulp van sneeuwscheppen en sneeuwschuivers. Daarna kunt u beginnen strooien met behulp van onze strooiwagens voor strooizout. Let erop dat u gekleed bent tegen de koude en voorzie persoonlijke beschermingsmiddelen bij kou.

Welk strooizout gebruikt u het best?

U kunt ons strooizout in verschillende hoeveelheden en verpakkingen krijgen. Van kleine hoeveelheiden van 7,5 kg tot grote hoeveelheden van 1 ton, naar keuze in 1 grote zak of apart verpakt in kleinere zakken. Daarnaast ook beschikbaar in kits met andere winterproducten.

Het belang van de korrelgrootte

Een fijne korrel werkt sneller, maar is bijgevolg ook sneller uitgewerkt. Een grove korrel heeft meer tijd nodig om in te werken en blijft daarna ook langer actief. Voor preventief (vooraf) strooien raden we dus eerder een grove korrel aan, voor curatief (genezend) een kleine korrel. Ideaal is natuurlijk een mix van beide. Alle types strooizout die Seton verkoopt, bevatten een mengeling van kleine en grote korrels voor een optimaal resultaat.