Contact

Snelle offerteaanvraag

0800 020 5883

Winkelwagentje (0)

Borden voor parking en parkinginrichting

Advies nodig? Advies nodig? Hoe groot moet een parkeerplaats zijn? Werknemers en bezoekers rijden dagelijks rond op uw parking. Om de stroom van auto’s, fietsen en motors onder controle te houden, stelt Seton producten voor die helpen om uw parking te organiseren.
Ontdek ons ruime gamma dat beantwoordt aan de noden van alle weggebruikers.

245 producten

Filteren Sorteren

Rooster Lijst

Filteren :
Reflectie  
Niet reflecterend(68)
Retroreflecterend(68)
Reflecterend(7)
Neen(3)
Ja(2)
Dikte  
0.124mm(2)
0.35mm(2)
0.5mm(1)
0.8mm(2)
1.5mm(62)
10mm(1)
1mm(1)
20mm(1)
2mm(45)
30mm(1)
3mm(20)
6mm(1)
Vorm  
Rechthoek(99)
Vierkant(25)
Rond(23)
Pijl(15)
Rechthoek met pijl(3)
Rechthoekig(2)
Driehoek(1)
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

FAQ - parking en parkinginrichting


U heeft aangepast materiaal nodig om uw parking in te richten en de circulatiezones te organiseren. Of het nu gaat om een openbare ruimte of privéruimte, om een bedrijf of een industriezone, signalering is onmisbaar! Via signalering kan u delen van de parking voorbehouden voor bepaalde groepen weggebruikers. We stellen u een signalering voor die voldoet aan de veiligheidsregels en die de circulatie van de voertuigen bevordert.

Dankzij geschikte borden kan u bezoekers, medewerkers en leveranciers vlot begeleiden naar de parkeerzones die voor hen voorzien zijn. Bij de indeling van een parking moet ook gedacht worden aan de fietsers, motorrijders en personen met een beperking. Daarom biedt Seton producten aan die voldoen aan de eisen en noden van verschillende types weggebruikers.

Hoe kan u efficiënt parkingplaatsen aanduiden?

Het is vaak heel druk op een parking als er tegelijk mensen toekomen en afrijden. Vaak ontstaan dan ook ergernissen of kleine ongelukjes.
Om te zorgen dat de circulatie vlot verloopt en dat het verkeer op uw parking elkaar niet hindert, bestaan er twee types markeringen:
  • Horizontale markering: Dit is een grondmarkering. De markering is vaak gemaakt met permanente verf die speciaal gecreëerd is voor de tracering van vloeren binnen en buiten. Om parkeerplaatsen af te bakenen, kan u gebruik maken van grondmarkeringen of parkeerstops. Parkeerstops zijn verhoogde inrichtingen die de verschillende parkeerplaatsen van elkaar scheiden.

  • Verticale markering: Om de zichtbaarheid te bevorderen en om vlot de verschillende parkeerplaatsen te onderscheiden, is het aan te raden om richtingaanwijzers en borden te plaatsen.


Wat zijn de afmetingen van een parkeerplaats?

De optimale afmetingen voor een aangepaste parkeerplaats zijn steeds minimaal 350 x 600cm. Op deze wijze is er altijd, vanuit elke positie (gebruik zijdelingse deur of koffer) een veilige zone om te manoeuvreren. Een strikte algemeen geldende wetgeving bestaat niet in Nederland, maar er zijn wel richtlijnen of minimum maten. Die maten hangen af van de wijze waarop de parking georiënteerd is, de obstakels rond een parkeerplaats en van het type wagen.

Opdat auto’s vrij zouden kunnen manoeuvreren, moeten de minimale afmetingen van een parkeerplaats gerespecteerd worden:
De lengte moet geschikt zijn voor stadsauto’s, monovolumes en vierdeursauto’s.
De breedte moet breed genoeg zijn zodat de auto naar voor en naar achter kan zonder dat hij de auto(‘s) naast zich raakt.
De breedte van de weg langs de parkeerplaatsen moet toestaan dat auto’s kunnen manoeuvreren in alle veiligheid.

Parkings loodrecht ten opzichte van de straat:
Voor een parking die loodrecht staat ten opzichte van de straat, zijn de aan te raden afmetingen als volgt:
Lengte: minimaal 5 meter
Breedte: minimaal 2,5 meter
De breedte van de rijbaan moet minstens 5,5 meter bedragen. Om de zichtbaarheid bij achterwaartse manoeuvres te verhogen wordt er best een manoeuvreerstrook voorzien (0,5 tot 1 m) tussen de rijweg (of het fietspad) en de parkeerstrook.

Overlangse of zijdelingse parkings:
Om zijdelings te parkeren (dit wil zeggen dat de auto in dezelfde
richting geparkeerd wordt als uw rijrichting), raden we aan om volgende afmetingen te respecteren:
Lengte: 6 meter
Breedte: minimaal 2 meter
De breedte van de weg moet minstens 3,5 meter bedragen bij eenrichtingsverkeer of 5 meter bij tweerichtingsverkeer.

Parkings schuin ten opzichte van de straat:
Om schuin te parkeren ten opzichte van de straat, raden we u de volgende afmetingen aan:

Als de hoek tussen de parking en de straat 45° is, heeft de parkeerplaats minimaal volgende afmetingen:
Lengte: 4,50 meter
Breedte: 2,50 meter
Breedte van de weg: minstens 3,50 meter

Als de hoek tussen de parking en de straat 60° is, heeft de parkeerplaats minimaal volgende afmetingen:
Lengte: 4,80 meter
Breedte: 2,50 meter
Breedte van de weg: minstens 4 meter

Als de hoek tussen de parking en de straat 70° is, heeft de parkeerplaats minimaal volgende afmetingen:
Lengte: 5,10 meter
Breedte: 2,50 meter
Breedte van de weg: minstens 4,50 meter

Parking voor personen met een beperking
De parkeerplaatsen die voorzien zijn voor personen met een beperking moeten breder zijn dan de standaard parkeerplaatsen zodat mensen in de rolstoel nog langs hun auto kunnen rijden. De breedte van de parking voor mindervalide personen moet 3,30 meter bedragen.
Deze parkeerplaatsen moeten bovendien ook dicht bij de ingang van een gebouw liggen.
De borden die parkeerplaatsen voor gehandicapten aanduiden, zijn erg zichtbaar en verstaanbaar. Ze zijn ook onmisbaar om te signaleren dat er parkeerplaatsen voorzien zijn voor personen met een beperking.
Denk er ook aan om de trappen en de paden aan te passen zodat ook mensen die minder mobiel zijn vlot geraken waar ze moeten geraken.

De aanwezigheid van obstakels
Obstakels zoals palen en muren kunnen de automobilisten hinderen tijdens het manoeuvreren. Daarom is het beter om de parkeerplaatsen naast of tussen muren en palen wat breder te maken.
Als het obstakel minder dan 25 cm van de weg staat, moet de parkeerplek 20 cm breder zijn.
Als het obstakel tussen 25 en 40 cm van de weg staat, moet de parkeerplek 15 cm breder zijn.
Als het obstakel tussen 40 en 60 cm van de weg staat, moet de parkeerplek 10 cm breder zijn.

Hoe kan u uw parking inrichten?

Om de veiligheid van de voetgangers te verzekeren, is de snelheid op een parking meestal beperkt tot 30 km/h. Om ervoor te zorgen dat automobilisten deze beperking respecteren, gebruikt u best drempels.
Gebruik blauwe parkeerborden om gereserveerde parkeerplaatsen aan te duiden. Om de parkeerplaatsen af te bakenen, kunt u verhoogde boorden plaatsen tussen de verschillende parkeerplaatsen.

Meer en meer medewerkers komen met de fiets naar het werk. Stimuleer dit gedrag en beloon hen door (overdekte) fietsenrekken te plaatsen. Ook de motors kunnen op die plaats gestald worden. U kan duidelijk maken aan de fietsers en motorrijders dat ze zich daar kunnen parkeren aan de hand van signalisatie (borden parkeerplaats voor voertuigen met twee wielen - fietsen en motors).

Om een parkeerplaats vrij te houden, kan u verkeerspaaltjes plaatsen. Als een parkeerplaats leeg moet blijven omdat ze de hulpdiensten zou kunnen blokkeren in geval van gevaar, kan u ook signalering plaatsen (borden verboden te parkeren).
Het gebruik van badges kan ook handig zijn om het overzicht te bewaren over wie de parking betreedt.
Als onbevoegden toch de parking betreden of als bestuurders zich parkeren op een verboden parkeerplaats, kan u een verbodssticker op de ruit van de auto kleven. De stickers kleven erg goed waardoor ze moeilijk te verwijderen zijn.
Als u wil beletten dat uw voertuig gestolen of verplaatst wordt, kan u een wielklem gebruiken.

Tijdens de inrichting van een parking, is het ook goed om te denken aan een (overdekte) rokerszone met een afvalbak-asbak. Houd het bedrijf ook proper dankzij onze vuilnisbakken voor buiten.

Deze website gebruikt cookies om u de best mogelijke service aan te bieden. Sluiten